0651040959| monique@waalboerswebwereld.com

Cloud diensten en hun gevaren...Wil jij dat Trump bij jouw gegevens kan ?

Ik spreek bijna dagelijks ondernemers die helemaal gek zijn van Google workspaces en de Cloud opslag van zowel Microsoft als google. Ik snap dat ook heel goed! Het is makkelijk, snel te leren en het werkt altijd.

En dan slaat tegenwoordig Google ook nog eens de gegevens op in Dublin en niet in de U.S. Het leek allemaal wel in de haak. En op zich is dat het ook wel hoor. De NCSC heeft een onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat in de praktijk dit niet vaak gebeurt(bron: https://www.legalz.nl/blog/cloud-act)

Denktank Clingendael heeft vorige week een policybrief gepubliceerd waarin ze hun zorgen uiten. 

 

clouddiensten

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat gebeurt er straks als Trump weer in het witte huis terecht komt? Gezien het pad wat deze gevaarlijke gek aan het bewandelen is sta ik nergens meer van te kijken. Het mag een beetje paranoia klinken maar als ik hoor wat die man allemaal zegt te gaan doen, denk ik zelfs dat dit misschien nog wel de minste van onze problemen zal zijn.

Maar toch, ik vind “the Cloud act” nog teveel hiaten hebben. de informatie hieronder komt uit een rapport van Eurojust, Sirius en Europol

 Zo is het zo dat aanvragen door autoriteiten moeten kunnen worden “reviewed by a court, a judge magistrate or independent authority.” Met al zijn benoemingen in de hoge raad en de gevolgen die dit heeft gehad tot nu toe in de U.S. niet erg geruststellend.

Daarnaast zijn de issuing Conditions ook wat vaag. Ze mogen aanvragen doen als het gaat om “‘prevention, detection, investigation or prosecution of a Serious Crime” maar serious crime is geen definitie voor gegeven…

Ik denk dat de noodzaak voor een goede europese clouddienst leverancier telkens groter wordt en dat bedrijven die wel gebruik maken van de Google of Microsoft clouddiensten nog eens goed moeten nadenken. Waar ik van schrok is het aantal overheden en grote bedrijven wat ook gebruik maakt van deze diensten.  In dit artikel van computable las ik dat zelfs de eerste en de tweede kamer gebruik maakt van de mailservers van Microsoft.

Ik ben erg benieuwd welke kant deze discussie op gaat. En als iemand een mooi alternatief weet laat het vooral weten